SCEN TOTALNORMAL är en mobil scen för unga med erfarenhet av psykisk ohälsa eller utanförskap. Projektet drivs av mediehuset Fanzingo i Alby som sedan 2006 har arbetat för att lyfta fram berättelser från grupper i utanförskap. 

Sedan hösten 2018 påbörjade vi ett samarbete med mottagningen för nydebuterade psykossjukdomar på Serafen, Norra Stockholms psykiatri. Varje vecka håller vi teaterträffar på mottagningen för att med teaterns hjälp minska självstigma. En teatermodell arbetas fram som kreativt komplement till NECT (Narrative Enhancement and Cognitive Therapy).

NECT är en utbildning för personer med egen erfarenhet i att lära sig att lägga märke till och handskas med självstigma.

Projektet finansieras av Arvsfonden och Kulturförvaltningen, Kultur och hälsa och leds av Emma Lundenmark, kulturproducent på Fanzingo sedan 2011.

 Scen Totalnormal initierades under 2016 som ett undersökande i hur det går att arbeta sceniskt med personer som på olika sätt lider av psykisk ohälsa eller utanförskap. Resultaten blev föreställningen ”När bara de döda solarna ser” i juni 2016, och under 2016-2017 sattes flera uppsättningar upp på Unga Klara, Kulturhuset Stadsteatern på tema självmord under namnet “52 Hz”. 

Kontakta info@scentotalnormal.se eller producent 073 720 45 20

affisch-till-web

SCEN TOTALNORMAL PÅ SALONG UNGA KLARA

52 Hz är namnet på ett pågående scenkonstarbete där självmord avhandlas på sitt mest ärliga, absurda, humoristiska och allvarliga vis. Den 28 oktober visade vi en redovisning på Unga Klara med vår ensemble under ledning av regissör Aurelia Le Huche. Manus är kollektivt framarbetat utifrån gemensamma diskussionsämnen och texter har också valts ur Radio Totalnormals antologi.

52 Hz – ETT PÅGÅENDE SCENKONSTPROJEKT OM VARAT, TIDEN, OCH VÄRLDENS ENSAMMASTE VAL

Där ingenting lever, växer ändå baklänges en reva av tid.
Och jag reser i den tysta rymden under havets yta.
Jag står inför världens ensammaste val och jag kan inte välja.

Regi: Aurelia Le Huche
Text: Ensemblen, Aurelia Le Huche, Christoffer Nilsson, Peter Lindahl och Robert Naverstam
Musik: JVM
Medverkande: Binyam Haile, Cesar Borgkrans, Franciska Löfgren, Henrik Wenne, Julia Norén, Sven Rickström samt Christoffer Nilsson (inspelad röst)
Producent: Emma Lundenmark

till eventet på facebook

Läs en artikel om projektet i Stockholms Fria

 

HÖSTENS AKTIVITETER!

Hösten 2016 jobbar vi med teater och film. Teatergruppen formades genom ett antal workshops och har snart föreställning. De som gör film har workshops varje onsdag klockan 15-18. Filmworkshop pågår 28/9 till 7/12 och kommer resultera i ett antal korta filmer som kommer att visas vid en filmkväll i samarbete med Film Stockholm i februari 2017.

Gå in på vår facebooksida https://www.facebook.com/scentotalnormal/ och gå in på Radio Totalnormals blogg http://www.radiototalnormal.se/bloggen/ om du vill kolla in vad vi gör! Lyssna på våra inspelade evenemang här eller på radiototalnormal.se! 

Alla våra evenemang görs i samarbete med olika samarbetspartners och scenerAlla som vill är välkomna till alla evenemang, det kan handla om att skapa innehållet, jobba praktiskt, vara publik osv. Evenemangen är live inför publik, de spelas ibland även in och läggs upp på www.radiototalnormal.se, på Soundcloud samt sänds på 101,1 MHz på Radio Totalnormals sändningstid 14-15.30 första torsdag efter inspelning.

——————–

Hittills har vi arrangerat fem evenemang som går att lyssna på:

 

– Dieselverkstadens bibliotek 10 oktober 2017: Vad säger du till någon som vill ta sitt liv

– Fontänhuset Sköndal 18 februari 2016: Att bli sedd
– LAVA bibliotek och verkstad, Kulturhuset 18 mars 2016: Plattan – En scenföreställning
– Dieselverkstadens bibliotek 20 april 2016: Skriv utifrån ditt psyke!
– Bullkyrkan i Gamla Stan 27 maj 2016: – När bara de döda solarna ser

 

Fortsättning följer! Har du en idé eller vill samarbeta runt ett evenemang? Kontakta oss på info(a)scentotalnormal.se

Scen Totalnormal är ett treårigt projekt som drivs av mediehuset Fanzingo med stöd av Arvsfonden, om du vill veta mer om projektet kan du gå in på vår projektwebb på arvsfonden.se http://www.arvsfonden.se/projekt/glappetscen-totalnormal
eller kontakta projektledare för mer information bodil(a)radiototalnormal.se

Projektet vill skapa möjligheter för unga som vill prata öppet om psykisk ohälsa att uttrycka sig och få möjligheten att bli lyssnade på, att utifrån sitt engagemang och sin kreativitet, påverka samhällsdebatten. Projektet vill också öka samverkan och förståelse mellan deltagare, verksamheter, vårdenheter, organisationer och föreningar inom området.

 

1 Comment

  • Henrik Larsson 18 oktober, 2016 at 12:49

    Va kul att ni har fått en scen. Jag kommer ihåg då jag var med i radioprogrammet son vi sände från FDountainhouse på Götgatsbacken. Jag hade ett stående inslag att spela gitarr. Dessutom fick jag chansen att vara programledare. Nu bor jag i Helsingborg och har besökt Fointainhouse här.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.